نيني سايت
ارائه خدمات روانشناسي

اضطراب امتحان در كودكان در سال هاي اوليه رايج تر از سال هاي ديگر است. اين اضطراب آسيب زا بوده است و اگر درمان نشود با افزايش سن نيز افزايش مي‌يابد. اضطراب امتحان به نوعي با اضطراب هراس اجتماعي ارتباط دارد. به اين منظور كه درباره توانايي هاي خود دچار ترديد مي‌شوند و در راه مقابله با آن با ناتواني روبرو مي‌شوند. بنابراين مي‌توان گفت كه كودك مضطربي شايد در امتحان مطالبي كه ياد متوجه شده است را فراموش كند. والدين آگاه براي جلوگيري از اين اتفاق كه فرزند دلبندشان در بزرگسالي با اضطراب بيشتري روبرو نشود بايد از رواشناس كودك كمك بگيرند. براي دريافت مشاوره تلفني كودك كليك كنيد.

منبع: اضطراب امتحان در كودكان | علائم و علل استرس امتحان

اضطراب امتحان در كودكان

اضطراب در امتحان براي همه ما اتفاق افتاده است. اضطراب‌امتحان در كودكان مخصوصا كودكاني كه به تازگي با امتحان آشنا شده‌اند بسيار مشهود است. اينكه نتيجه امتحان چه خواهد شد و چه نمره اي كسب خواهيد كرد اضطراب امتحان را افزايش مي‌دهد. به همين دليل هرچه حساسيت و اهميت بيشتري دهيد اضطراب بيشتري را نيز تجربه خواهيد كرد. اضطراب امتحان مي‌تواند ناشي موارد زير باشد.

  • سخت گيري معلمان
  • نامشخص بودن سوالات
  • انتظار زياد والدين
  • ترس از فراموش كردن مطالب
  • عدم خودباوري

بيشتر بخوانيد: اختلالات يادگيري كودكان

انواع اضطراب امتحان در كودكان

اضطراب امتحان را مي‌توان به دو دسته تقسيم كرد. كه هر كدام را به طور مختصر در ادامه شرح داده ايم.

اضطراب تسهيل كننده

اضطراب امتحان در‌كودكان از نوع تسهيل كننده، اضطرابي طبيعي است. به اضطراب هاي كم و قابل تحمل كه موجب تلاش براي كسب موفقيت مي‌شود. و فرد را به سمت موفقيت سوق مي‌دهد، اضطراب تسهيل كننده مي‌گويند.

اضطراب ناتوان كننده

اضطراب‌امتحان در كودكان از نوع ناتوان كننده، اضطرابي غير طبيعي است. اين نوع اضطراب، دلهره و تشويق شديدي را يا فرد به خود يا اطرافيان به آن وارد مي‌كنند. اضطراب شديد اثر منفي بر عملكرد فرد مي‌گذارد. زيرا با درگير شدن ذهن زيمنه فراموشي زودگذر و خطاهاي ادراكي را فراهم مي‌كند. ما در اين مقاله با اين نوع اضطراب كار داريم.

بيشتر بخوانيد: درمان اضطراب كودكان

نشانه هاي اضطراب امتحان در كودكان

نشانه هاي اضطراب امتحان در كودكان را به شرح زير نام برده ايم. اما فرزند شما شايد نشانه هاي خاص خود را داشته باشد. پس حتما درباره آن ها با متخصصين مشورت نماييد.

  • فرد حالت تهوع دارد.
  • به دليل مرور درس ها دچار هيجان بيش از حد مي‌شود.
  • دچار دلشوره و بهم خوردگي
  • هنگام مرور درس دستپاچه و عجول است.
  • بي اشتهايي
  • عصباني از اينكه هرچه مطالعه مي‌كند، متوجه نمي‎‌شود.
  • از كسب نمره كم وحشت دارد.
  • هنگام مطالعه ناخن ها را مي‌جود، پوست لب را مي‌كند و موهايش را بازي مي‌دهد.
  • بهانه گيري هاي بيهوده دارد.
  • دائم گريه مي‌كند. براي كسب اطلاعات بيشتر در زمينه نحوه برخورد با گريه كودك كليك كنيد.

علل اضطراب امتحان در كودكان

عواملي كه سبب اضطراب امتحان در كودكان مي‌شود به 3 دسته (فردي، خانوادگي و مدرسه) تقسيم مي‌شود. كه در ادامه اين 3 دسته را توضيح داده ايم.

عوامل فردي

در اين دسته از عوامل اضطراب امتحان در كودكان، كودك از خود انتظارات عجيب و غريب دارد. عوامل فردي به قسمت هاي مختلفي تقسيم بندي مي‌شود كه در ادامه به آن اشاره كرده ايم.

  • گاهي به دور از توانايي هاي خود به دنبال كسب نمره و معدل 20 است. و اگر به اين هدف نرسيد دچار اضطراب خواهد شد.
  • به شدت به دنبال رقابت با همكلاسي ها، افراد خانواده، فاميل و دوستان است.
  • نسبت به موفقيت هاي خود باور ندارد.
  • همه دروس را سخت مي‌داند، و هيچ كسب نمره اي را آسان نمي‌داند.
  • برنامه ريزي صحيح و درستي را براي امتحان و دروس ندارد.
  • روش هاي صحيح مطالعه و يادگيري را نمي‌داند.
  • كودك كمال گرا است. اين كمال گرايي لز طريق وراثت و محيط يوجود مي‌آيد.
  • انگيزه كافي براي پيشرفت تحصيلي ندارد.
  • هوش متوسطي دارد.
  • در امتحان قبلي عملكرد ضعيف داشته اند.
  • ترس از شكست خوردن دارند.

عوامل خانوادگي

والدين سخت گيري كه از كودكان خود حتما نمره 20 مي‌خواهند و اگر او نمره 20 را كسب نكند، مورد ضرب و شتم قرار مي‌گيرد. برخي والدين براي هر نمره كودك كه مورد قبول نباشد، تنبيه بدني انجام مي‌دهند. در اتاق حبس مي‌كنند و به دور از توانايي هاي كودك او را در كلاس هاي زيادي ثبت نام مي‌كنند. رفتار خانواده و والدين تاثير زيادي بر اضطراب و رفتار كودك خواهد گذاشت.

عوامل مربوط به مدرسه

برخي از مدارس با برگزاري آزمون هاي رقابتي يا تيزهوشان سبب اضطراب امتحان در كودكان خواهند شد. برخي از معلمين سخت گيري كه با كسب نمره كم جريمه مي‌دهند. يا دانش آموز را در حضور همكلاسي ها مورد تمسخر قرار مي‌دهند. سبب ايجاد اين اضطراب مي‌شوند. همكلاسي هاي مدرسه و رقابتي كه در مدرسه وجود دارد باعث ايجاد اضطراب امتحان در كودك خواهد شد.

درمان اضطراب امتحان در كودكان

براي درمان يا پيشگيري از اضطراب امتحان در كودكان، والدين و معلمان بايد از راهكارهاي زير استفاده كنند.

1. در رابطه با امتحان صحبت كنيد

اضطراب امتحان در كودكان با صحبت كاهش مي‌يابد. بهتر است كه والدين از كودك خود بپرسند كه در رابطه با ترس ها، دليل اضطراب و عدم موفقتي او سوال كنند. به حرف هاي كودك خود گوش فرا دهيد و با اميد دادن و صحبت با آرامش اطمينان دهيد كه حتما موفق خواهد شد و زماني كه مطالعه داشته باشد دليل ندارد استرس داشته باشد.

بيشتر بخوانيد: حرف زدن با كودك چگونه بايد باشد؟

2. اضطراب امتحان در كودكان را تحقير نكنيد

يكي از درمان هاي اضطراب امتحان در كودكان، تحقير نكردن او است. برخي از والدين با تحقير، سرزنش و تنبيه كودك او را از امتحان مي‌ترساند. همين رفتار والدين باعث بروز اضطراب هاي شديد در كودك خواهد شد. براي كسب اطلاعات بيشتر در زمينه تحقير شدن در كودكي كليك كنيد.

3. به كودك خود كمك كنيد

براي اينكه اضطراب امتحان در كودكان كاهش يابد، بايد به او در حل مسائل و مشكلات كمك كنيد. از كودك خود بخواهيد براي كاهش استرس زماني كه مطلبي را متوجه نشد از شما كمك بگيرد تا مشكل بر طرف شود.

4. اضطراب امتحان در كودكان | در هنگام مطالعه به او رسيدگي كنيد

براي كاهش اضطراب امتحان در كودكان به او لباس راحتي بپوشانيد، زمان استراحتش را مشخص كنيد و لوازم تحرير را در اختيار او قرار دهيد. بهتر است بعد از 1 ساعت به او استراحت دهيد تا ذهنش آزاد شود.

5. درس بپرسيد

يكي از راهكارهايي كه به كاهش اضطراب امتحان در كودكان كمك مي‌كند، پرسش درس است. زماني كه مطالعه كرد از او سوال بپرسيد تا از اطلاعات خود اطمينان پيدا كند.

6. براي يادگيري بيشتر او رژيم غذايي را رعايت كنيد

از مواد غذايي استفاده‌كنيد كه به كودك در مطالعه و يادگيري كمك كند. براي كاهش اضطراب امتحان در كودك به او بگوييد كه مواد غذايي كه استفاده مي‌كني به يادگيري و فهم بيشتر تو كمك خواهد كرد. در واقع به او اطمينان دهيد كه مطالب را به خوبي ياد مي‌گيرد، پس نگران نباشد.

7. ساعت خواب را مشخص كنيد

ساعت خواب كودك خود را براي يادگيري بيشتر و درك مطالب تنظيم كنيد. بهداشت خواب در كاهش اضطراب امتحان در كودكان نقش پر رنگي دارد. استراحت و خواب باعث افزايش كيفيت يادگيري در كودكان خواهد شد.

8. مكان مناسبي را براي مطالعه انتخاب كنيد

مكاني را براي كاهش اضطراب امتحان در كودكان آماده كنيد كه آرامش داشته باشد. كودك بايد به دور از صدا، تلويزيون، جمعيت و وسايل تحريك كننده باشد.

بيشتر بخوانيد: درس خواندن در خانه

9. از محركات حواس پرتي دوري كنيد

زمان تماشاي تلويزيون و بازي را به زمان استراحت موكول كنيد و هنگام مطالعه اين وسايل را از كودك دور كنيد. براي يادگيري بهتر، درك مطالب و كاهش اضطراب امتحان در كودكان اين روش را حتما انجام دهيد.

10. خلاصه نويسي كنيد

براي كاهش اضطراب امتحان در كودكان به او روش خلاصه نويسي را آموزش دهيد. از كودكتان بخواهيد هر نكات و كلمات كليدي كه به ياد دارد را داخل يك برگه يادداشت كند. و اگر جايي را خوب متوجه نشده است براي يادگيري بهتر دوباره مطالعه كند.

كلام آخر

اضطراب امتحان در كودكان مخصوصا زماني كه تازه وارد مدرسه و امتحان شده است، بيشتر مشاهده مي‌شود. والدين اصولا نگران اين اضطراب در كودكان هستند كه مبادا تا بزرگسالي ادامه پيدا كند. براي كمك به كودكان‌و رهايي از اضطراب‌امتحان از روانشناسان كمك بگيريد. مركز مشاوره ني ني مايند به صورت حضوري و تلفني به مراجعان خدمات ارائه مي‎دهد. براي‌كسب اطلاعات بيشتر با شماره درج شده تماس حاصل فرماييد.

براي دريافت مشاوره در زمينه اضطراب امتحان در كودكان مي‌توانيد در هر ساعت از روز براي مشاوره تلفني كودك از طريق شماره 02191002360 با برترين متخصصان كلينيك تخصصي ني ني مايند تماس حاصل نماييد.

براي عضويت در اينستاگرام (ذهن نو) كليك كنيد

آخرين تحقيقات علمي روانشناسي

 

ورود به صفحه

سوالي داريد؟ با ما تماس بگيريد

تماس با برترين مشاوران از طريق تلفن ثابت در سراسر كشور از 8 صبح الي 12 شب حتي ايام تعطيل

سراسر كشور :9099070354

 

جهت مشاوره تلفني با موبايل و رزرو وقت حضوري

شماره تماس با موبايل : 02191002360

منبع: اضطراب امتحان در كودكان | علائم و علل استرس امتحان

امتیاز:
بازدید: 0
برچسب:
:
[ 1401/10/10  ] [ ۰۹ ] [ ninimind ] [ ]
[ ]
.: Weblog Themes By sitearia :.

درباره وبلاگ

نويسندگان
نظرسنجی
لینک های تبادلی
فاقد لینک
تبادل لینک اتوماتیک
لینک :
خبرنامه
عضویت لغو عضویت
پيوندهای روزانه
لينكي ثبت نشده است
پنل کاربری
نام کاربری :
پسورد :
عضویت
نام کاربری :
پسورد :
تکرار پسورد:
ایمیل :
نام اصلی :
آمار
امروز : 0
دیروز : 0
افراد آنلاین : 3
همه : 0
چت باکس
موضوعات وب
موضوعي ثبت نشده است
امکانات وب